Antipatinaj Ne Demek? Araba kullanırken sıkça duyduğumuz terimlerden biri olan antipatinaj, özellikle kaygan zeminlerde araç kontrolünü sağlamak için önemli bir sistemdir. Ama devreye girip çıkması, sistemin tam olarak ne olduğu ve yaptığı bilgilendirme uyarılarına yönelik bazın soru işaretleri var. Antipatinajın ne zaman devreye girdiğini ve sürücülere sağladığı güvenlik önlemlerini incelemeden hemen önce tam olarak Antipatinajın ne demek olduğu konusuna yer verelim.
Antipatinaj Nedir?
Antipatınajı arabanın yol tutuşunu ve kontrolünü artırmak için geliştirilen bir sistem diye adlandırabiliriz. Antipatinaj, kaygan zeminlerde sürücülere ekstra bir güvenlik önlemi sağlar. Bu sistem sayesinde araç, tekerleklerin kaymasını engelleyerek daha sağlam bir yol tutuş elde eder ve sürücü daha fazla kontrol sahibi olur.
Antipatinaj sistemi, genellikle kaygan zeminlerde veya ani hızlanmalarda devreye girer. Özellikle buzlu yollarda, aracın kontrolünü kaybetme riski oldukça yüksektir. Antipatinaj sistemi bu gibi durumlarda tekerleklerin kaymasını engeller ve aracın dengesini korur. Bu sistemin en büyük avantajlarından biri de sürücülere ekstra güvenlik sağlamasıdır. Kaygan zeminlerde çekiş gücünü artırarak stop etme ve kayma riskini minimuma indirir. Bu da sürücünün daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasına yardımcı olur.
Antipatinaj sistemi aracın performansını artırırken, sürücüye de güvenlik ve kontrol konusunda avantajlar sunar. Bu nedenle de yeni nesil araçlarda kanuni olarak zorunlu kılınmıştır.. Özellikle kış aylarında ve kaygan zeminlerde sürüş yaparken, antipatinaj sisteminin devrede olması güvenlik açısından oldukça önemlidir.
Antipatinaj Devrede Ne Demek?
Antipatinaj, bir aracın tekerleklerinin kaymasını önleyen bir güvenlik sistemi olan asr’yi (otomatik çekiş kontrolü) ifade eder. Aracın tekerleklerinin kayması durumunda, antipatinaj sistemi tekerlek hızlarını izler ve kayma algılandığında frenleri devreye sokarak aracın kontrolünü sağlar. Bu sayede, aracın tekerlekleri kontrolsüzce kaymadan dolayı oluşan kazaların önüne geçilmiş olur.
Antipatinaj sistemi, araç performansı, güvenliği ve sürücü konforu için vazgeçilmez bir özelliktir. Bu sistem sayesinde sürücüler her türlü hava ve yol koşulunda daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilirler. Bu nedenle, antipatinaj devresinin ne olduğunu ve ne zaman devreye girdiğini bilmek, sürücülerin güvenliği ve araç performansı açısından son derece önemlidir. Antipatinaj devrede mesajını görmüşseniz, tekerleklerin ani hızlandığı, direksiyon hakimeyetinin kaybolmak üzere olduğunu anlayabilir ve sistemin devreye girdiği sonucunu çıkartabilirsiniz.
Antipatinaj Sistemi Nasıl Çalışır?
Antipatinaj sistemi, bazı sensörler yardımıyla çalışırlar. Bu sönsörler vasıtasıyla tekerleklerin her birinin hızı ayrı ayrı ölçülerek mevcut veriler ECU (Elektronik kontrol ünitesi) tarafınca değerlendirilir. Eğer bir tekerlek anormal bir kayma durumu sergilerse, sistem bu durumu algılar ve hızlıca müdahale eder. Bu sayede araç daha iyi bir yol tutuşu sağlayarak sürücünün kontrolünü korumasına yardımcı olur. Bu müdahale de genelde “Kilitlemek” özelinde genellenebilir. Tekerlerin birisini kilitler ki diğer tekeri kontrol altında tutabilsin.
Ayrıca, aracın motor gücünü ve fren basıncını ayarlayarak kayma durumunu düzeltmeye çalışır. Bu sayede sürücü, kaygan zeminlerde daha güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlar. Bu teknoloji, özellikle kar ya da buz gibi kaygan zeminlerde oldukça önemli bir rol oynar. Antipatinaj sistemi sayesinde araçlar, kayma durumunda dahi yol tutuşunu koruyarak kazaların önüne geçebilir. Kısacası, bu sistem sürücülere daha güvenli bir sürüş deneyimi sunar.
Antipatınaj nasıl devre dışı bırakılır?
Antipatınaj nasıl devre dışı bırakılır? Drift yapanlar bu konu hakkında özellikle araştırma yapmak zorundalar. Çünkü, ani kalkışlarda ya da drift girişiminde antipatınaj sistemi “Lastikte kayma” olarak algılama yapar ver sistemi devreye sokar, haliyle de istediklerini yapamazlar.
Ya da karlı yollarda lastiğin etrafında çok kar biriktiğinde lastik patinaja düşer ve bu nedenle de sistemi kapatmak isterler. Fakat, günümüz araçlarında ne yazık ki antipatınajı iptal etme imkanı bulunmuyor. Kısa dönem öncesine kadar araç içinde bir buton bulunur ve ona basınca sistem iptal edilirdi fakat günümüz araçlarında ne yazık ki bu durum da mümkün değil.
Bir Cevap Yaz